FOREIGN EXCHANGE
!! Kemampuannya Telah Terbukti !!
TUNGGU APA LAGI

PENGALAMAN, KENAPA SAYA MENCEBURI DIRI DALAM URUSNIAGA FOREX


Saya idamkan untuk memiliki
kenderaan seperti ini disuatu hari.
Ada juga kan...Insyaalah ada rezki
saya akan paparkan gambar saya
bersama kereta idaman.

Semasa saya mula-mula berkerja lebih kurang 20 tahun yang lalu, saya telah berjinak-jinak dengan pasaran hadapan minyak sawit dan mata wang antarabangsa, Hampir 2 minggu saya berurusniaga duit saya habis pokai sampai terpaksa berhutang. Sejak dari itu saya menjadi trouma dengan apa yang dikatakan FOREX. Tapi pada suatu hari beberapa bulan yang lepas saya telah mengunjungi pejabat kawan lama saya, beliau saya lihat asyik khusyk dengan komputer riba cangihnya dengan tak sengaja saya melihat apa yang dilakukannya. Saya melihat beliau tengah meneliti carta turun naik urusniaga Forex pada ketika itu. Dibahagian bawah carta itu terpapar terminal jadual untung rugi urusniaganya. Terdiam saya sekejap melihat USD30.00 USD45.00 dan USD23.00. Lalu saya menanyakannya apakah itu, jawabnya dengan perlahan inilah keuntungan dia dapat sekarang hasil dari jual Forex..

Saya terfikir sejenak, dulu saya pernah main benda ni tapi rugi, tapi kenapa sekarang ramai org bercakap pasal Forex, saya terfikir bahawa kalau dulu urusniaga dilakukan oleh remiser, tepi sekarang berubah, jualbeli boleh kita lakukan sendiri, tidak ada wang komisyen kepada remiser, overnight market pun tak kena caj. jadi kenapa nak rugi lagi. Pada hari itu juga setelah pulang dari kerja saya terus menalifon nya dan meminta dia guide saya mendaftar. Setelah mendapat nasihat darinya beliau mencadangkan supaya saya cuba demo akaun dahulu iaitu membuat urusniaga tanpa membayar apa-apa. Setelah biasa jualbelinya barulah deliau cadangkan buat denga betul-batul. Pada malam itu saya tak tidur membuat urusniaga. Tanpa lengah-lengah lagi keesokan hari nya sebelah pagi saya menghbunginya lalu saya mendaftarkan diri dengan modal sebanyak USD100.00 atau RM370.00.
Dengan berbekalkan sedikit pengalaman pada malam saya telah membuat urusniaga dengan berhati-hati, Alhamdulillah pada hari itu saya mendapat keuntungan lebih kurang USD50.00/RM185.00.

INILAH PENANGAN FOREX.

Saya bukan lah orang yang pandai sangat tentang ekonomi, tapi dengan pergerakan carta turun naik sangat mudah untuk kita menentukan arah jual atau beli dan keputusan untuk mengambil keuntungan atau membuat stop lost.

SetelaH sehari saya berurusniaga, saja terfikir juga halal ke haram main FOREX ini, apakah hukumnya, saya cuba search dalam internet, terjumpalah seorang ustaz memberi ceramah mengenai FOREX, Hukum FOREX.

Saya tidak mengajak anda untuk menceburi diri dalam urusniaga ini, tapi "Tepuk dada, tanya ........diri sendiri". Kejayaan yang diperolehi adalah datang dari usaha anda sendiri. Buatlah keputusan dengan bijak. Dalam sebarang bentuk pelaburan, prinsip yang saya gunakan adalah kepercayaan dan juga berapa yang saya sanggup rugi sebab kemungkinan kita tidak tahu apa yang berlaku. Modal USD10.00 sahaja boleh kita membuat urusniaga. Jadi usahlah takut dengan kerugian ribuan ringgit dengan pelaburan yang minima, tapi beruntungkan kita jika kita tidak melangkah kehadapan mencuba sesuatu yang baik untuk meningkat taraf ekonomi kita.

SEDIKIT MAKLUMAT UNTUK KITA KONGSI BERSAMA

Pasaran pertukaran wang asing (mata wang, forex, ataupun FX) perdagangan mata wang.  Ini membolehkan bank dan agensi lain dengan mudah membeli dan menjual mata wang.

Objektif daripada pasaran matawang asing adalah untuk membantu perdagangan antarabangsa dan pelaburan.  Pasaran wang asing membantu perniagaan menukarkan satu mata wang yang lain.

Secara ringkasnya, kita membeli dan menjual matawang yang diniagakan mengikut harga pasaran yang dipersetujui ketika itu.

SUMBER: WIKIPEDIA
                 http://en.wikipedia.org/wiki/Foreign_exchange_market

BAGAIMANA MENJALANKAN URUSNIAGA MATA WANG INI?

Dahulu, urusniaga pasaran wang ini hanya kepada bank-bank besar, syarikat, kerajaan, dan institusi kewangan yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dan ianya menyumbang dalam ekonomi sesebuah negara. Modal yang besar diperlukan kerana ianya menggunakan 'leverage' yang besar dalam setiap unit jualan yang didagangkan.

Kini semua orang berupaya dan boleh menguruskan urusniaga pasaran ini sendiri, tanpa melibatkan pihak ketiga. Pada awal 2000, sebuah syarikat IT MetaQuotes Software Corp. dengan kerjasama bursa saham telah membangun dan melancarkan perisian bagi membolehkan urusniaga ini dijalankan. Ia dinamakan "Metatrader MT4" - sebuah platform yang menghubungkan pelbagai mata wang dan juga termasuk komoditi.

SUMBER: http://www.metaquotes.net

SIAPA YANG MENGGUNAKAN METATRADER MT4?

Bank, Institusi Kewangan, Syarikat, Broker dan orang perseorangan yang melakukan urusniaga pasaran mata wang ini. Kemudahan yang disediakan telah memudahkan pelbagai pihak melakukan transaksi urusniaga dengan cekap dan pantas.

Pelbagai Broker menggunakan MT4 ini sebagai platform penghubung antara Pasaran Mata Wang dengan Pelanggan mereka. Pilihan di tangan anda untuk memilih yang terbaik dan memberikan pelbagai kemudahan mengikut keperluan anda.

Dalam MT4 ini, terdapat pelbagai ciri-ciri dan kemudahan yang telah disediakan bagi memudahkan anda menganalisis pasaran malah menjalankan urusan jual/beli secara 'ATOMATIK'.

Sistem ATOMATIK ini dibangunkan dengan perisian yang disediakan oleh syarikat MetaQuotes Software Corp. itu sendiri secara PERCUMA. Sistem ini digelar 'EXPERT ADVISOR' - lebih dikenali sebagai ROBOT oleh para 'trader'.

APAKAH ITU EXPERT ADVISOR (EA) - ROBOT?

Script yang dibangunkan berdasarkan 'program' yang disediakan oleh MetaQuotes Software Corp. Script ini dicipta mengikut pelbagai kaedah,cara dan sebagainya mengikut kehendak 'programmer' nya. Antara yang dibangunkan adalah mengikut 'indicator' - salah satu ciri yang ada dalam MT4.

EA ini boleh didapati secara BELI ataupun diberikan secara PERCUMA oleh pembuat EA itu sendiri.



VIDEO < akan di upload >

BAGAIMANA EA - ROBOT INI BEKERJA?
  Selepas mengenalpasti keperluan ia menganalisis pasaran mengikut kehendak yang telah ditetapkan contohnya mengikut 'indicator' terpilih, sekiranya pasaran ketika itu melengkapkan syarat keperluan tersebut, ia akan 'memasuki'/'membuka' urusan samada JUAL/BELI secara OTOMATIK dengan tersendiri
'RUN' MT4 24J x 7H SEMINGGU

Bagi memudahkan dan mendapat hasil 'kemenangan' yang memuaskan, EA i boleh dijalankan secara 24 jam tanpa henti.
Bagi memudahkan ianya 'RUN' 24 jam, maka PC/Komputer dan internet pun kena ON 24 jam. Kadang-kala agak susah PC/Komputer untuk melakukan tugas demikian kerana kemungkinan panas dan internet putus-putus yang akan menyebabkan EA tidak membuka 'POST' dengan BETUL dan TEPAT.
Dinasihatkan meletakan MT4 broker bersama EA di dalam 'VPS' - Virtual Private Server. Pelbagai syarikat menawarkan perkhidmatan tersebut antaranya Commercial Network Services dengan menawarkan perkhidmatan server khusus untuk 'Forex Trader'.

JADUAL ANALISIS DAN 'NEWS' MEMBERIKAN IMPAK
KEPADA PERGERAKAN PASARAN

Ada pelbagai broker dan syarikat kewangan yang menyediakan perkhidmatan analisis pasaran dari NEWS/BERITA. Kebiasaannya berita ini akan memberika kesan yang agak melampau pada pasaran.

Berita ini juga disediakan oleh pelbagai perkhidmatan, antaranya dari laman web forexfactory.com

  .

DAFTAR FOREX


Hubungi saya di talian +60193666669, untuk bantuan atau email forex@fulusmania.com